?

Blødning med p-stav, er det vanlig?

Kvinne 25 . 24 Juni 2021
Spørsmål

Helt siden jeg begynte med p-stav har jeg hatt mensen eller litt blødning omtrent hver 15. Dag, er dette vanlig? Har tidligere brukt p-piller og ikke hatt dette problemet. Nå har jeg oftere blødninger og mensen. Har prøvd å øke jerntilskudd fra 27 til 100 siden jeg blør oftere, men merket at jeg ble mer sliten, så jeg minket til 27, og merker at jeg er mindre sliten men fortsatt sliten. Burde jeg bare la det gå et år til eller gjennoppta kontakt med lege? Har egentlig ikke fått beskjed om å bruke jerntabletter fra legen, men 10mg vitamin d, har ikke gjort det i det siste fordi det er sommer og tenker naturlig er bedre, men jeg mister jo mye jern av mensen. Tror dere det er mulig å oppnå 10mg vitamin d fra solen i sommer, eller burde jeg bare begynne med tilskudd? Og har dette noe å si for at jeg blør veldig ofte eller er det utelukkende pga p-stav? Øker det også sjansen for at jeg blir gravid når jeg blør så ofte hvis det fortsatt er sånn at man blir fortere gravid under mensen?

Kvinne (25)
Helsesykepleier svarer
Hei

Det er dessverre en bivirkninger med p-stav at man kan blø ofte og uregelmessig. Det er ikke alle den passer for. Blødninger har dog ingenting å si for sikkerheten til p-staven. 

Ettersom du blør så ofte som hver 15.dag, vil jeg råde deg til å bytte prevensjon. Vil du ha prevensjonsveiledning kan du undersøke om din studentsamskipnad har helsesykepleier, eller oppsøke helsestasjon i din kommune. Der vil du få god veiledning på hva som kan passe for akkurat deg. 

Dersom du har fått beskjed av fastlegen din å ta 10 mg vitamin D, synes jeg du skal gjøre det. Har du spørsmål vedrørende dette, kan det være lurt å kontakte legen din. 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?